Агенција за млади и спорт
 
International Committee of Sports for the Deaf
 
European Deaf Sport Organization
 
ffm logo new
 
Телевизија Алсат М
 
Посетете го нашиот профил

Кој е тука

Имаме присутни 291 гости и нема членови

Светско првенство во пливање за глувиНа Светското првенство во пливање за глуви, кое се одржа во Коимбра - Португалија, нашиот претставник - Андреј Стојановски доби специјална награда (www.deafswimworld.com/world-deaf-swimming-championships/1544.htm).

Една од петте награди (најдобар млад пливач, најдобар пливач по број на златни медали, најдобра пливачка по број на златни медали, најдобар пливач по финални бодови и награда за поттик), кои се доделија по завршувањето на Светското првенство во пливање за глуви, му припадна на нашиот пливач. Андреј ја доби наградата Encouragement Award - награда за поттик, како поединец кој направи одлични резултати, со што Македонија котира подобро од многу други тимови. Резултатите кои ги постигна Андреј беа забележани од страна на Светскиот пливачки комитет и наградата лично му беше предадена од страна на Техничкиот директор на Интернационалниот комитет за спорт на глуви - Г-дин Рид Гершвинд, кој објасни дека резултатите на Андреј се уште поголеми поради тоа што на натпреварот допатувал сам - без тим за поддршка (тренер, физиотерапевт, лекар и друг придружен персонал).

За каков пливач и за каков потенцијал станува збор, доволно е да се погледне табелата со пласмани, од каде се гледа во какво друштво на врвни светски пливачи спаѓа нашиот Андреј.

Браво за Андреј!

1500m freestyle - men

Rank Athlete Nation Time
1 PIORO Artur Zbigniew POL 16:22.31 CR
2 OBOTIN Vitaly Alexandrovich RUS 16:40.71
3 MCCOMISH Jack Gordon GBR 16:59.30
4 KARNYSH Artem UKR 17:11.69
5 YAMAMOTO Shun JPN 17:16.78
6 DENISOV Miron Mikhaylovich RUS 17:36.82
7 STOJANOSKI Andrej MKD 17:38.24
8 BENNET Brian Joseph USA 17:38.27

200m freestyle - men

Rank Athlete Nation Time
1 GERMANO Luca ITA 1:53.40 CR
2 KABBACH Guilherme Maia BRA 1:56.17
3 PIORO Artur Zbigniew POL 1:56.20
4 VYSOTSKYI Oleksii UKR 1:59.00
5 KLIMENKO Stepan Sergeevich RUS 1:59.74
6 KARNYSH Artem UKR 2:00.46
7 GRISHIN Leonid Aleksandrovich RUS 2:02.46
8 STOJANOSKI Andrej MKD 2:02.49

andrej1

andrej10

andrej2

andrej3

andrej4

andrej5

andrej6

andrej7

andrej8

andrej9