Агенција за млади и спорт
 
International Committee of Sports for the Deaf
 
European Deaf Sport Organization
 
ffm logo new
 
Телевизија Алсат М
 
Посетете го нашиот профил

Кој е тука

Имаме присутни 305 гости и нема членови

Меѓународни настапи

mascote-Coimbra-2011Дали Националната спортска федерација на глуви на Македонија чекори кон првиот медал?

По 14-тото место на Европското првенство во футсал, одржано во Москва - Русија и 12-тото на Светското првенство во футсал одржано во Софија - Бугарија, Андреј Стојановски во 2009-тата година на Олимписките игри за глуви во Тајпеј - Тајван, наговести дека неговото време и успеси доаѓаат. Тоа го потврди на Светското првенство во пливање во Коимбра - Португалија кое заврши на 14-ти август, оваа година. Со извонредните резултати во пливање: 8-мо место на 200 метри слободно, 7-мо место на 1500 метри слободно и 9-то место на 400 метри слободно, со само 17 години Андреј Стојановски во моментов е најголема надеж во спортот на глувите и во наредниот период можеме да очекуваме медал од големите европски и светски првенства и олимпијадите.

Репрезентација на МакедонијаНа најстариот традиционален турнир во футсал за глуви за деца до 16 години, Словаците уште еднаш се посрамотија, по она првото - откажувањето на Зимската Олимпијада на само неколку дена пред почетокот. Во Прешов - Словачка, каде се одржа овој турнир, домаќините - словаците повторно се покажаа како лоши домаќини и слаби организатори, а тоа најмногу го почувствуваа неколку репрезентации - учесници на турнирот.

Имено, за учество на турнирот, од секакво плаќање беа ослободени Словачка, Чешка, Полска и Бугарија (наводно се работело за некој проект), додека Македонија, Азербејџан и Казахстан, треба да платат скромни средства.

Во последен момент своето учество го откажаа повеќе репрезентации.

Македонска репрезентација

Футсал репрезентацијата на глуви на Македонија на меѓународниот футсал турнир, со учество на пет држави, не успеа да постигне забележителен резултат. Се очекуваше висок пласман, дури и 1-во место, што спрема квалитетот на нашата репрезентација, со подобро раководење од клупа и би се успеало.

Маркова Маја

Нашите куглари Маркова Маја и Марков Васко со нивниот тренер Николов Блажо, учествуваа на Европското првенство во Bowling, кое се одржa во Атина од 14-ти до 22-ри Мај 2010.

Подкатегории